marți, 5 iunie 2012

Gripa

Aceasta infectie a cailor respiratorii e determinata de un virus ce provoaca febra,dureri de cap,curbatura si o stare de oboseala.Boala contagioasa,gripa e responsabila in fiecare an de epidemii mai mult sau mai putin grave.

 <=  Virusul gripei , vizualizat  la microscopul electronic cu ecran.



Exista trei tipuri de virusuri gripale,fiecare avand propriile caracteristici biologice.

Gripa deseori e benigna, dar la fiecare 10-15 ani survine cate o epidemie mult mai grava ,maligna. Una dintre cele mai importante de la inceputul secolului a fost cea a gripei spaniole din 1918 ,care a facut mai mult de 20 de milioane de victime in Europa.
Vaccinarea , in special a persoanelor varstnice , si supravegherea acestei infectii la scara internationala sunt deci necesare.

SIMPTOMELE

Gripa se manifesta cu febra si stare de curbatura, care dureaza una pana la 10 zile si regreseaza spontan.Febra e mare,pana la 40 grade C. Aceste manifestari,relativ banale,sunt aceleasi cu cele apartinand tabloului clinic al numeroaselor boli infectioase virale sau bacteriene. Ele corespund unei stari pe care o numim stare gripala.
Nasul poate curge ca intr-o raceala; bolnavul poate sa tusesca si chiar sa expectoreze,deoarece virusul produce o inflamatie a traheii (traheita) si a bronhiilor(bronsita).Deseori insa,aceste manifestari respiratorii sunt discrete si absente.Pot exista dureri de gat ca intr-o angina. Forme grave (forme maligne de gripa) se intalnesc in cadrul unor epidemii.Ele determina o afectare a plamanilor(edem pulmonar) ,care conduce uneori la o insuficienta respiratorie cateodata mortala chiar si la persoane tinere si sanatoase.
Boala poate capata un aspect sever,in special la persoanele in varsta(tulburari cardiace, complicatii infectioase) si la persoanele ce sufera de bronsita cronica sau insuficienta cardiaca.

TRATAMENT NATURIST:


In cazul starilor gripale, ceaiurile din plante medicinale dau rezultate din cele mai bune.In mod normal,medicamentul eficient care se poate lua cu ceaiuri este aspirina.Fiind un medicament ce are la baza coaja de salcie,se impaca foarte bine cu plantele medicinale.
Pentru combaterea starii de respiratie grea si tuse,se pun la fiert: 250 ml apa,trei felii de lamaie,patru lingurite de zahar.Cand a dat in clocot ,se adauga o lingurita si jumatate de cimbru(sau cimbrisor) si o lingurita de patlagina. Se retrage vasul de pe foc,se lasa "sa traga" cinci minute ,se strecoara,si se bea fierbinte. Se pot bea zilnic 3 cani din acest ceai.Efectul este imediat si foarte bun.

Se amesteca:

-2 linguri de menta
-2 linguri de gentiana
-1 lingura de pelin
Din acest amestec se foloseste o lingura la o cana cu apa clocotita,se lasa sa traga 5 minute.Se strecoara.Se beau 3 cani fierbinti si cu inghitituri mici/zi.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu