marți, 5 iunie 2012

Scleroza multipla

Scleroza multipla(scleroza in placi) a fost descrisa pentru proma oara in secolul al XIV-lea,de catre un medic olandez. Este o boala inflamatorie imprevizibila, care-i afecteaza in primul rand pe adultii tineri.Ca graviate, poate sa varieze de la forme moderate pana la altele ,complet devastatoare, desi doar foarte putini pacienti ajung atat de grav handicapati,incat sa  nu mai poata functiona in nici un fel.
Se presupune ca scleroza multipla poate aparea numai la o persoana cu sistemul imunitar slabit pe baze genetice.In asemenea sistem imunitar nu poate face deosebirea intre proteinele care provin din propria mielina-substanta care protejeaza celulele-nervoase a organismului,si proteinele originare de la virusii invadatori.Ca rezultat,sistemul imunitar produce din greseala anticorpi care ataca si distrug mielina.Astfel ,organismul devine alergic la sine insusi,conditie numita "autoimunitate".Intr-adevar ,scleroza multipla este considerata o boala autoimunitara, dupa cum s-ar putea sa stiti deja.

In cazul de scleroza multipla ,nervii sistemului nervos central,format din creier si maduva spinarii -degenereaza treptat,ceea ce inseamna ca maladia este si de natura neurologica.

Simptomatologia:

Sunt tulburari neurologice intense ce au localizare foarte variabila, in functie de zona in care apar placile.Acestea se manifesta de obicei sub forma de puseuri de scurta durata,urmate de perioade de regresie.
Tulburarile privesc mai intai functiile senzoriale(furnicaturi,senzatii tactile anormale,senzatie unei pieli de carton)  ,functiile motorii(paralizie temporara a membrelor sau a unei jumatati din corp),echilibrul,controlul mictiunii (incontinenta urinara sau dimpotriva dificultatea de a urina).Dar simptomul cel mai des intalnit in scleroza in placi este totusi cel al tulburarilor de vedere(scadere brusca a acuitatii vizuale,din cauza atingerii nervului optic,sau nevrita optica,vedere dubla sau in ceata),care regreseaza in cateva zile,lasand uneori sechele.Aceste manifestari tind sa agraveze daca bolnavul face o baie fierbinte.

DIAGNOSTICUL

Aparitia,la un adult tanar,a tulburarilor neurologice in mai multe locuri din corp,urmata de regresia lor dupa cateva zile,este caracteristica sclerozei in placi.Diagnosticul se confirma cu ajutorul imagisticii prin rezonanta magnetica(RMN),care constituie cel mai bun procedeu existent acum de a vizualiza placile demielinizate.I se paote eventual adauga si examenul lichidului cefalorahidian.In cele din urma,inregistrea potentialelor evocate permite depistarea zonelor afectate care nu au fost reperate inca si localizarea exacta a placilor si leziunilor neurologice.

TRATAMENTUL

Crizele se trateaza cu medicamente corticosteroide in doze mari,administrate prin perfuzie timp de cateva zile intr-un mediu spitalicesc,dar si prin injectii intramusculare sau pe cale orala.In unele cazuri se prescriu si medicamente care suprima temporar reactiile imunitare ale organismului(imunosupresoare).Fiecare tulburare este tratata separat : incontinenta urinara cu medicamente ,Kinetoterapie pentru intarirea muschilor, etc.
In prezent nu exista nici un tratament care sa vindece definitiv boala; cu toate aceste,un nou medicament,numit interferon,poate reduce numarul de puseuri.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu