luni, 4 iunie 2012

Boala Lyme

Aceasta boala este produsa de bacteria Borrelia burgdoferi.Ea se manifesta prin febra,insotita de inflamatii la nivelul pielii,dar si de afectarea articulara sau cardiaca.

Boala Lyme este o boala rara,dar se intalneste sporadnic peste tot in lume. Ea poarta numele orasului din Connecticut (Statele Unite) unde a fost descoperita. De fapt, semnele acestei boli erau cunoscute deja de mult timp in Europa, dar nu se cunostea germenul responsabil.

Cauzele

Bacteria responsabila de boala Lyme poate fi transmisa la om prin capuse care au fost contaminate dupa ce au intepat un animal salbatic(rozatoare de exemplu). Boala Lyme apare sub forma unor mici epidemii sau sub forma unor cazuri izolate. Toate activitatile care presupun contactul cu capusele contituie un factor de risc pentru contaminare: munci agricole, camping,etc.

Stadiile bolii

Boala Lyme evuleaza in 3 stadii, fiecare fiind caracterizat prin simptome proprii.


Primul stadiu se manifesta prin aparitia unei roseti caracteristice la nivelul pielii,numita "eritem migrator'.
Aceasta roseata cutanata survine intr-un interval cuprins intre 3 zile si o luna dupa intepatura de capusa.
Ea apare la locul intepaturii.La locul rosetii,pielea e usor ridicata si apar senzatii de durere si de caldura.
Roseata se extinde concentric formand un inel in jurul punctului de plecare si dispare treptat in aproximativ 3 saptamani.Eruptia cutanata poate fi insotita de febra si dureri articulare sau musculare asemanatoare manifestarilor gripei.Ea dispare fara sa lase urme,chiar si in absenta tratamentului.

Stadiul al doilea survine dupa cateva saptamani sau dupa cateva luni si se caracterizeaza prin pusee de eritem ,insotite de manifestari mai ingrijoratoare.Poate fi vorba de afectare cardiaca,sincope,dureri toracice,dureri articulare sau de cauza inflamatorie sau de semne neurologice.
O durere intensa apare in regiunea intepaturii .Acest stadiu dureaza de la cateva saptamani la mai multe luni.El nu se constata decat daca primul stadiu ,adica eruptia cutanata a trecut neobservat sau a fost neglijat,si in concecinta ,a ramas netratat.

Stadiul al treilea e cel mai sever.El se instaleaza dupa mai multi an de la intepatura capusi daca nu a fost initiat nici un tratament inainte.El debuteaza cu un eritem cronic,ce se extinde la brate si mai ales la gambe,ajungand dupa mai multe luni la o atrofie progresiva a pielii.Aceasta forma e bine cunoscuta in estul Frantei sub numele de boala Pick-Herxheimer.Eruptia este insotita de manifestari diferite,cum ar fi o tumoare benigna la nivelul pielii(pseudolimfom),dar mai ales afectarea articulatiilor(reumatism cronic),a inimii si a sistemului nervos ,care determina de fapt gravitatea bolii.

PROFILAXIA

Profilaxia conta in a unma un tratament antibiotic dupa o intepatura de capusa daca ea se produce intr-o regiune unde exista boala.In plus,o mai buna informare poate sa-i sensibilizeze pe vanatori si pe turisti sa nu neglijeze primele manifestari ale bolii.In numeroase tari(in special in Statele Unite ,unde au fost raportate numeroase cazuri),acest tip de profilaxie si-a aratat eficacitatea.


DIAGNOSTICUL SI TRATAMENTUL

Izolarea bacteriei din prelevari de la nivelul leziunilor cutanate e foarte dificil de realizat.Deci e preferabila luarea unor masuri de precautie.Astfel ,in timpul stadiului initial,daca sesizam o eruptie sufestiva pentru intepatura capusei,imediat trebie initiat un tratament antibiotic,singurul capabil sa impiedice intreaga evolutie ulterioara a bolii.In stadiul al 2-lea,evidentierea bacteriei ramane inca dificila.Diagnosticul poate fi stabilit printr-un test serologic(proba de sange) care depisteaza anticorpii bacteriei impotriva Borrelia.
Diagnosticul e stabilit in acelasi fel si in stadiul al 3-lea de boala.
Tratamentul se bazeaza pe administrarea de antibiotice care au ca efect disparitia simtomelor si prevenirea aparitiei complicatiilor tardive.
Daca boala nu e tratata si evolueaza pana in stadiul al 3-lea , ea poate lasa sechele variate,in special neurologice(paralizii faciale sau ale membrelor) sau cutanate(atrofii cu ulcere).

Febrele Recurente

Apropia bolii Lyme, febrele recurente sunt determinate de alte bacterii din genul Borrelia.Cea mai cunoscuta e febra recurenta cosmopolita,produsa de Borrelia recurentis.Mai este numita si "febra recurenta transmisa prin paduchi".Este o boala care apare atunci cand sunt coditii favorabile pentru proliferarea paducilor:razboaie,tabere de refugiati etc.Debutul bolii e brutal cu febra mare (intre 40-41 grade C) ,frisoane,dureri de cap,dureri abdominale).Febra dureaza in jur de o saptamana,dispare pentru ca apoi sa reapa dupa cateva zile.Acest ciclu se poate repeta de multe ori.Netratata,infectia afecteaza ficatul si rinichii,putand fi letala.

Tratament

In tarile care au o rata crescuta a bolii Lyme se desfasoara campanii de informare asupra boalii Lyme.
• Se stie ca anumite zone impadurite – in arealul de raspandire a capuselor - trebuie evitate pentru a preveni imbolnavirea;
• Capusele sunt prezente in numar mic in apropierea aglomeratiilor urbane.
Tratamentul medicamentos
• Medicii recomanda ca stadiile incipiente ale bolii Lyme sa fie tratate cu antibiotice precum doxiciclina, penicilina sau eritromicina.
• Medicii recomanda ca stadiile avansate ale bolii Lyme, cele cu afectare neurologica, cardiaca sau articulara sa fie tratate in spital, cu antibiotice administrate intravenos.



Teste clinice si investigatii medicale

Diagnosticul de boala Lyme se bazeaza pe un istoric amanuntit si o examinare clinica completa, alaturi de teste specifice de laborator.

1. Medicul va va intreba daca ati fost muscat de capusa si daca desfasurati activitati in aer liber in zone cunsocute ca fiind endemice pentru capuse.
2. Semnele clinice sunt importante, mai ales prezenta eritemului migrans, descris anterior.
- Daca exista vreun dubiu privitor la cauzalitate eruptiei cutanate, medicul poate masura diemnsiunile eritemului si apoi sa va ceara sa reveniti pentru a efectua o a doua masuratoare la interval de 2-3 zile distanta. Eritema migrans creste in dimensiuni cam 1 centimetru zilnic;
- Exista semne clinice specifice cu ajutorul carora medicul poate deosebi boala Lyme de alte afectiuni.

3. Medicii pot recomanda efectuarea de teste ale sangelui, pentru descoperirea de anticorpi indreptati impotriva bacteriei Borrelia burgdorferi.
In primele saptamani de la infectare anticorpii pot lipsi, asadar testarea poate avea un rezultat negativ.

Exista doua teste de sange care pot fi utilizate pentru decelarea bolii Lyme, un test de screening (Lyme ELISA), si, daca rezultatul este pozitiv, un test specific (numit „Western blot”), care confirma infectia prezenta sau o infectie anterioara, din trecut. In tarile in care boala Lyme este foarte frecvent intalnita, pacientii pot avea teste pozitive pentru Borrelia, fara a avea si boala in sine. Simpla pozitivare a testului de screening nu este suficienta pentru a se stabili diagnosticul de boala Lyme: este necesar ca si testul Western blot sa fie de asemenea pozitiv.

Odata ce testele pentru boala Lyme se pozitiveaza, ele raman pozitive pentru o perioada foarte mare de timp, dupa un tratament corect. Astfel, repetarea testului dupa tratarea pacientului nu este necesara sau utila.

4. Capusele pot transporta si alte microorganisme in afara de B. Burgdorferi, acestea putand cauza afectiuni care pot mima boala Lyme. De aceea, medicii pot recomanda teste ale functiei hepatice si recoltarea de sange pentru determinarea hemoleucogramei.

5. Pacientii care se prezinta cu dureri de cap pot necesita punctie lombara, pentru a determina daca exista si un grad de inflamatie a sistemului nervos si pentru a decela eventuala prezenta de anticorpi specifici bolii Lyme in lichidul cefalorahidian (LCR).
6. Medicii pot cere efectuarea unei electrocardiograme (EKG) pentru identificarea eventualelor complicatii cardiace.

7. Rezonanta magnetica nucleara (RMN) si computer tomografia pot fi efectuate in vederea excluderii altor afectiuni cu manifestari asemanatoare bolii Lyme.

Preventia

Exista trei metode de a preveni boala Lyme.

1. Evitarea muscaturii de capusa
- Nu va aventurati in padurile in care sunt prezente capusile, mai ales in timpul verii;
- Purtati sosete care sa creeze bariere intre capusa si piele;
- Introduceti marginea inferioara a pantalonilor in sosete, si purtati haine colorate in culori vii, care sa permita identificarea rapida a prezentie insectelor pe materialul textil;
- Aplicarea unui insecticid special la nivelul hainelor si al pielii. Acest produs nu se recomanda in cazul copiilor, care pot absorbi acest insecticid prin piele. Aplicarea insecticidului scade sansele infectarii prin reducerea riscului de muscatura de capusa.

 

2. Indepartarea capuselor

- Pentru a transmite Borellia capusele au nevoie de un interval de 24-48 de ore in care sa stea atasate de suprafata pielii. Astfel, dupa desfasurarea de activitati in afara casei, inspectarea tuturor zonelor de piele expuse reduce riscul de infectie;
- Daca remarcati o intepatura de insecta este important sa fiti atent la simptomele asociate, care pot aparea in urmatoarele trei saptamani;
- Capusele se ataseaza de zonele calde si umede: zona inghinala, axilele, zona submamara, gatul si linia de implantare a parului;
- Daca observati o capusa, indepartati-o rapid. Aceasta manevra reduce riscul de contractare a infectiei;
- Daca aveti o penseta la indemana, apucati capusa cat mai aproape de locul de implantare din piele si trageti-o afara incet dar cu fermitate. Daca nu aveti o penseta, apucati corpul capusei si extrageti-o lent, indepartarea este mai importanta decat modul de extragere in sine;
- Deseori nu toate piesele aparatului bucal al capusei ies din piele. Ramanerea acestora in piele nu creste riscul de transmitere a infectiei, dar poate cauza inflamatia pielii si pot declansa o reactie de respingere de tipul reactiei de „corp strain”;
- Dezinfectati locul muscaturii cu alcool medicinal sau alta solutie antiseptica
- Utilizarea de benzina, motorina sau alti solventi organici pentru a sufoca capusa trebuie evitate. De asemenea, nu se recomanda incercarea de ardere a capusei cu un bat de chibrit;
- In cazul in care capusa nu iese cu usurinta, trageti-o afara prin rasucire, prinzand capusa si tragand in sus.

3. Tratamentul antibiotic
Tratamentul intepaturilor de capusa in primele 72 de ore cu o singura doza de doxiciclina previne boala Lyme. Se recomanda celor care traiesc in zone endemice si sunt muscati de capusa; se recomanda sa intrebati medicul inainte de a administra aceasta doze de antibiotic.

Prognostic

Tratata la timp, boala Lyme se vindeca rapid cu complicatii minime. Se evita astfel stadiile avansate ale afectiunii.

Cei care au boala Lyme in stadii avansate pot sa se vindece daca sunt diagnosticati imedicat ce debuteaza simptomele acestor stadii tardive ale afectiunii.

Un numar mic de pacienti cu boala Lyme nu se recupereaza sau se recupereaza foarte incet, cu paralizie de nerv facial si durere reziduala la nivelul genunchiului. Alte persoane pot dezvolta durere cronica de articulatii, dureri musculare, oboseala si dificultati de concentrare. Aceste manifestari au fost denumite boala Lyme de tip cronic. Totusi studiile recente nu au demonstrat prezenta bacteriei Borrelia burgdorferi in sange sau in lichidul cefalorahidian, si terapia cu antibiotice pe termen lung nu si-a dovedit eficienta in ameliorarea starii acestor pacienti, acesti pacienti beneficiind in prezent de masuri de tip suportiv.
 

Bibliografie:

www.sfatulmedicului.ro
Larousse-IV-Prevenirea si tratamentul principalelor afectiuni

2 comentarii:

  1. Cancerul pulmonar trece adesea neobservat în stadiile sale timpurii. Pe măsură ce boala se dezvoltă, o tuse persistentă se dezvoltă și tuse cronică se agravează. includ dureri toracice, respirație scurtă, răgușeală, lichid sângeros apăsat din tractul respirator și atacuri frecvente de bronșită sau pneumonie. Uneori, primul a fost dureri osoase, dureri de cap, amețeli, eram atât de enervat și obosit de viața mea, până când am citit despre medicamentul pe bază de plante Dr. Itua pe blogspot chiar am crezut că este înșelătorie când l-am contactat pentru prima dată cu atât de puțin timp mă gândesc la asta și mi-am cumpărat medicamentele pe bază de plante pe care le-am luat timp de trei săptămâni și am fost vindecat în totalitate tratamentul său este atât de unic, niciodată nu am crezut că voi putea să fiu liber de cancerul pulmonar.Dar nu numai acest cancer de plămâni Acest om grozav poate vindeca, Dr. Itua mi-a spus că poate vindeca astfel de boli precum ... CANCERUL COLORECTAL, cancerul creierului, cancerul esofagian, cancerul vezicii biliare, boala trofoblastică gestațională, cancerul capului și gâtului, CANCERUL BLADDER, CANCERUL PROSTATULUI, CANCERUL RENUNCILOR, CANCERULUI LUNG, Lupus, CANCERUL PIELEI, Glaucom ., Cataracta, degenerare maculară, boală cardiovasculară, boală pulmonară. Prostă largă, osteoporoză. Boala Alzheimer, cancer ovarian, cancer sinusal, cancer de piele, sarcom de țesuturi moi, cancer de coloană vertebrală, cancer de stomac, cancer testicular, cancer de gât, cancer tiroidian, demență . CANCER UTERIN, Cancer pancreativ, LEUKEMIA, HIV / SIDA, CANCER OVARIAN, CANCER DE SÂNGE, cancer Vulvar, INFERTILITATE PENTRU BĂRBAȚI / FEMEI, Limfomă BURKITT - NON-HODGKIN.TUMORI DE BRÂNCHIAL, TUMOR DE CRAB, CANCERĂ DE BANC DE BANCĂ. Rac, HERPES VIRUS, LOVE SPELL, HEPATITIS, ARE UN MARE DOCTOR HERBAL.HERE CONTACT EMAIL ::: drituaherbalcenter@gmail.com/. WhatsApp ::: + 2348149277967

    RăspundețiȘtergere
  2. Salutări întregii spectatori din lume, Alăturați-mă, mulțumesc lui DR.WEALTHY pentru ajutorul său divin pe viața mea. Acum 1 an am fost diagnosticata de boala Herpes si de atunci caut un remediu pentru a-mi eradica boala. așa că am căutat o cură și iată că am intrat în contact cu faimosul meu DR.WEALTHY care a vindecat oamenii de boala Herpes, am fost atât de bucuros că în sfârșit pot fi vindecat de această boală tulburătoare și așa am contactat adresa sa de e-mail. wealthylovespell@gmail.com, iar când i-am trimis un e-mail, mi-a scris și mi-a dat o scurtă instrucțiune despre cum să-mi pregătesc medicamentul și așa mi-a pregătit medicamentul și mi-a trimis să-l primesc și mi-a spus că în 2 săptămâni i O să-mi văd măreața treabă. Mi-a dat semnul cuvintelor și așa a făcut. Mi-a primit medicamentul și l-am folosit în 2 săptămâni și am fost complet vindecat. contactează-l astăzi și fii vindecat. Așadar, prieteni, sfatul meu este dacă aveți o astfel de boală, HERPES CURE, e-mail: wealthylovespell@gmail.com whatsapp el cu +2348105150446

    RăspundețiȘtergere